Pääsiäisenä keväisen lämmintä ja aurinkoistakin

Julkaistu

Pääsiäisviikonlopun menoliikenne alkaa kiirastorstaina aurinkoisessa poutasäässä ja lämpötila voi kohota maan eteläosassa paikoin jopa 17 asteeseen!

Kuva: Maarit Siitonen
Lue lisää → ”Pääsiäisenä keväisen lämmintä ja aurinkoistakin”

Pääsiäisviikon ennuste lämpeni entisestään: 20 astetta lähellä

Julkaistu

Lähdin tänä aamuna MTV:n työvuorooni toppatakki päällä, kun pakkasta oli aamuyöstä viitisen astetta. Ei kovin keväiseltä tuntunut, ja onkin hankala kuvitella, miltä reilu 20 asteen lisäys lämpötilaan tuntuisi. Viikonlopun jälkeen sää lämpenee silmissä ja ensi viikon ennusteissa näkyy jo yli 15 asteen lämpötiloja. Tällä hetkellä pääsiäisen sää on sekä eurooppalaisessa että amerikkalaisessa säämallissa yksimielisesti korkeapainevoittoinen ja lämmin.

Huhtikuussa toisinaan jo yli 20 astetta

Huhtikuun kesäiset eli yli 20 asteen lämpötilat eivät ole kovinkaan harvinaisia. Niitä on 2000-luvulla mitattu useampaan otteeseen. Edellisen kerran 20 asteen raja ylitettiin huhtikuussa viime vuonna 20. päivänä Ahvenanmaan Jomalassa ja sitä aikaisempi 20 asteen ylitys oli vuonna 2014. Tällöin lämpötila kohosi Kemiönsaaressa 20,4 asteeseen. Onpahan huhtikuussa mittaushistoriamme aikana mitattu myös hellettä, sillä huhtikuun lämpöennätys on vuodelta 1921, jolloin Jyväskylässä mitattiin 25,5 astetta. Lämpimin pääsiäinen puolestaan koettiin vuonna 2000, jolloin 24. päivänä, pääsiäismaanantaina, Kouvolan Utissa lämpötila kipusi liki hellelukemiin, 24,9 asteeseen.

Huhtikuun puolivälissä päivän ylin lämpötila on keskimäärin Helsingissä ja Turussa n. 8-9, Jyväskylässä 6-7, Oulussa 5-6 ja Rovaniemen korkeudella 3-4 astetta. Ensi viikolla voidaan yltää 10 astetta keskiarvojen yläpuolelle.

Sulkukorkeapaine tuo lämmön ja auringon

Lue lisää → ”Pääsiäisviikon ennuste lämpeni entisestään: 20 astetta lähellä”

Pian takatalvi on enää vain muisto – ensi viikolla jopa 15 astetta

Julkaistu

Vaikka eteläisin Suomi toistaiseksi säästyikin takatalven kuritukselta, on maan keski- ja pohjoisosassa päästy keskelle hyvinkin talvisia olosuhteita. Tutkan mukaan osassa keskistä Suomea viimeisen 12 tunnin sadekertymä on ollut 20-30 mm (cm) ja Lapissa mitattiin yöllä liki 20 asteen pakkasia. Talvista on, mutta ei pitkään. Ensi viikolla palaamme takaisin keväiseen asetelmaan. Uudet ennusteet näyttävät ensi viikolle jopa 15 asteen lämpötiloja ja auringonpaistetta.

Takatalven tuntua ja myrskyä Mustasaaressa tiistaina. Kuva: Matti Hietala

Lähipäivät vielä koleita – pakkanen paukkuu öisin

Lähiöinä ja -aamuina on talven tuntua kautta maan, kun pakkanen paukkuu 10-20 asteessa, ajoittain etelässäkin. Kylmässä ilmamassassa ja heikkotuulisessa säässä yölämpötila suorastaan romahtaa, mutta päivisin viikonlopun lukemat hilautuvat jo lähemmäs 10 astetta. Korkeapaine alkaa vahvistua loppuviikon aikana ja tuo meille ensi viikoksi kevätlämmön takaisin.

Aurinkoa ja 15 astetta ensi viikolla?

Lue lisää → ”Pian takatalvi on enää vain muisto – ensi viikolla jopa 15 astetta”

Takatalvi iskee – viikon lumikertymä paikoin yli 30 cm

Julkaistu

Viikonlopun ulkoilusää on ollut mitä parhain, kiitos sinnikkäälle korkeapaineelle, joka on pitänyt matalapaineet loitolla. Mikään ei kuitenkaan kestä ikuisesti: sunnuntain aikana Etelä-Suomen ylle parkkeerava matalapaine kääntää säätyypin päälaelleen. Lupaavasti alkanut kevät vaihtuu takatalveen, joka kurittaa pahiten maan keskiosaa, missä lumikertymä voi viikon aikana olla jopa yli 30 cm.

Kevään ensimmäinen 15 asteen ylitys

Lauantai oli kuluneen kevään lämpimin päivä, jolloin Porissa ylittyi ensimmäistä kertaa 15 asteen raja. Tässä listaus lauantain korkeimmista lukemista:

  1. Pori, Rautatieasema: +15,1
  2. Rauma, Pyynpää: +14,7
  3. Turku, Artukainen: +14,3
  4. Kokemäki, Tulkkila: +14,3
  5. Salo, Kärkkä: +14,1

Takatalvi saapuu matalapaineen jälkipuolella

Lue lisää → ”Takatalvi iskee – viikon lumikertymä paikoin yli 30 cm”

Forecan uusi hallaennuste

Julkaistu

Kevät saapuu vauhdilla ja lumipeite hupenee silmissä. Seuraavaksi odotellaan varsinaisen kasvukauden alkamista, ja puutarhaharrastajia syyhyttää päästä kevättöihin. Koska pihamaalla kannattaa ryhtyä istutuspuuhiin? Kuten tiedämme, kylmiä öitä ja hallaa voi esiintyä vielä pitkälle alkukesään asti.

Halla voi puraista vielä alkukesällä. (Kuva: michaeljoakes/Flickr)

Meteorologiassa lämpötilaa havainnoidaan ja ennustetaan perinteisesti kahden metrin korkeudelta maanpinnasta. Tuolla kahden metrin matkalla maan pinnasta ehtii tapahtua paljon. Kesäpäivän kuumassa auringonpaisteessa kuiva asfalttipinta lämpenee helposti parikymmentä astetta lämpimämmäksi kuin kahden metrin korkeudella oleva ilma. Vastaavasti selkeänä ja heikkotuulisena talviyönä maanpinnasta avaruuteen karkaava lämpösäteily jäähdyttää maanpinnan helposti 5-6 astetta kylmemmäksi kuin kahden metrin korkeudella olevan ilman.

Lue lisää → ”Forecan uusi hallaennuste”

Maaliskuu: Kevät alkoi ja lämmintä oli

Julkaistu

Terminen kevät on jo alkanut maan etelä- ja keskiosassa! Alkupäiväksi tuli koko alueella 14.-15. maaliskuuta, eli maan keskivaiheilla pari viikkoa etuajassa. Etelässä on vaikeampi sanoa, kuinka kaukana ollaan keskiarvosta, sillä tilaston mukaan kevät alkaa ”ennen 26. maaliskuuta”.

Mutta mitä muuta tapahtui säässä maaliskuun aikana?

Maaliskuun lopun sinivuokkoja Hämeenlinnassa Kuva: Mari Peippola

Lämpötila

Jos katsotaan lämpötilojen keskiarvoja, maan etelä- ja keskiosassa maaliskuu 2019 oli noin puolitoista astetta keskimääräistä lämpimämpi. Maan pohjoisosassakin kuun lämpötilakeskiarvot olivat keskimääräisen yläpuolella, mutta hieman maltillisemmin.

Entä kuun ylin ja alin lämpötila?

Lue lisää → ”Maaliskuu: Kevät alkoi ja lämmintä oli”