Lokakuu on suurten muutosten aikaa – ilmakehä valmistautuu talvea varten

Julkaistu

 

Lokakuussa korkeilla leveysasteilla havaittavat muutokset päivänvalossa ja sääolosuhteissa ovat suuret. Auringonsäteilyn väheneminen on voimakasta ja tämä näkyy valoisan ajan määrässä: eteläisessä Suomessa päivänvalo vähenee lokakuun aikana kolmella, pohjoisimmassa Lapissa jopa yli viidellä tunnilla. Päivän keskimääräiset ylimmät lämpötilat tippuvat lokakuun aikana noin viidellä asteella. Lokakuussa ilmakehä alkaa virittäytyä talvimoodiin, joskin lämpöä on vielä kesän jäljiltä sen verran ”varastossa”, että lämpötilat ovat keskimäärin selvästi korkeampia kuin esimerkiksi helmi-maaliskuun vaihteessa, jolloin auringonsäteilyä saadaan kutakuinkin yhtä paljon kuin lokakuussa.

Lokakuu on vuoden sateisinta aikaa rannikoilla

Lämmin meri ruokkii syyssateita rannikon tuntumassa. Ilman kylmetessä latenttia lämpöä siirtyy lämpimästä Itämerestä ilmakehään voimakkaasti, jolloin syyssateet voimistuvat. Tämä näkyy rannikkokaupunkien sademäärissä, sillä esimerkiksi Helsingissä lokakuu on vuoden sateisin kuukausi noin 80 millimetrin keskimääräisellä sadekertymällään. Sisämaassa sitä vastoin sademäärät ovat kääntyneet laskuun jo kesän jäljiltä. Lokakuussa meren yllä syntyvissä konvektiivisissa eli kuuroittaisissa sateissa on toisinaan myös mukana ukkosia, mikäli kuuropilvet pääsevät kasvamaan tarpeeksi korkeiksi; sisämaassa salamointi on jo kovin vähäistä ja liittyy lähinnä voimakkaan rintamarakenteen omaaviin sadealueisiin.

Terminen syksy vaihtuu pohjoisesta alkaen talveksi

Lokakuun aikana terminen syksy on jo alkanut koko maassa, ja tilastollisesti terminen talvi alkaa jo Lapissa lokakuun aikana eli vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nollan alapuolelle. Etelärannikolla terminen kesä on joinain vuosina jatkunut myöhäisimmillään lokakuun toiselle viikolle saakka lämpimän meren vaikutuksen vuoksi. Talven lähestyminen näkyy myös Lapin lumitilastoissa: lokakuun aikana pysyvä lumipeite saadaan jo suureen osaan Lappia ja ensilumi käväisee maan keskiosassa saakka. Etelässä lokakuun lumisateet ovat melko harvinaisia ja ohimeneviä.

Myrskyrata aktivoituu

Atlantin myrskyrata aktivoituu lokakuun aikana, kun tropiikin ja napa-alueen välinen lämpötilagradientti kasvaa. Lämmin Atlantti antaa energiaa voimakkaillekin matalapaineille ja osa myrskyiksi saakka kehittyneistä matalapaineista jaksaa Suomeenkin saakka myrskyn voimalla. Lokakuu ei vielä kuitenkaan ole vuoden myrskyisin kuukausi: eniten myrskyää marras-joulukuussa.

Kylmiä ja lämpimiä lokakuita

Erityisen kylmä lokakuu on viimeksi koettu vuonna 2002, jolloin maan etelä- ja keskiosassa lämpötilapoikkeama oli laajalti jopa viisi astetta tavanomaista kylmempään suuntaan. Tällöin jo kuukauden puolivälissä vuorokauden keskilämpötila pysytteli etelässä saakka nollan alapuolella ja ensilumi saatiin maan länsiosaan lokakuun alkupäivinä. Viimeksi koko Suomen mittakaavassa selvästi tavanomaista lämpimämpi lokakuu on koettu vuonna 2011.

Suomen lokakuun korkein lämpötila on mitattu 2.10.1985 Helsinki-Malmin lentoasemalla, jolloin lämpötila kohosi 19,4 asteeseen. Pienestä oli kiinni, ettei tämä ennätys mennyt heittämällä uusiksi vuonna 2011, jolloin Porvoossa mitattiin vielä syyskuun viimeisenä päivänä 22,3 astetta, mutta jo seuraavana päivänä sää viileni. On siis lähinnä ajan kysymys, milloin Suomessa mitataan lokakuun ensimmäinen 20 asteen ylitys.

Tilastotietojen lähde: Ilmatieteen laitos

19 vastausta artikkeliin “Lokakuu on suurten muutosten aikaa – ilmakehä valmistautuu talvea varten”

  1. Hyvä kirjoitus. Lokakuussa lienee myös sen vuoksi lämpimämpää kuin helmi-maaliskuun vaiheessa, koska ”varastolämmön” lisäksi lokakuussa on vielä lumeton maa ja vesistöt sulina. Helmi-maaliskuun vaihteessa taas aletaan tyypillisesti lähestymään aikaa, jolloin mitataan keskimääräisesti talven suurimmat lumensyvyydet ja vesistöt ovat myös tukevasti jäässä. Lumipeitteen ja jään läsnäolohan pitää lämpötilat maltillisissa lukemissa ja syö melko tehokkaasti tehon lämpimästä ilmavirtauksestakin, koska lämpöenergiaa menee silloin niiden sulattamiseen. Eihän keväisinkään saada ensimmäisiä oikein kunnolla lämpimiä säitä yleensä kuin vasta silloin, kun lumipeite on sulanut riittävän vähiin.

    Mikään ammattilainen en näissä sääasioissa ole, tämä kaikki on vain omaa pohdintaani. :)

    1. Hei, kiitos kommentistasi. Hyvä pointti ehdottomasti: helmi-maaliskuussa lumi ja jää heijastavat merkittävän määrän auringonsäteilyä takaisin päin ja toisaalta lämpöenergiaa kuluu myös lumen sulattamiseen. Tämä tietysti myös vaikuttaa osasyynä siihen, etteivät lämpötilat yllä samalle tasolle kuin vastaavasti tähän aikaan vuodesta, jolloin myös esim. kesän jäljiltä lämmenneet merialueet lämmittävät ilmakehää.

  2. Hei Markus!

    Videolla kerroit että lokakuu olisi se kuukausi jolloin keskilämpötilat tippuvat Suomessa eniten…omissa tilastoissani Elo-Syyskuu ja Syys-Lokakuu tiputus on koko suomen mittakaavassa noin 5,1-5,2 astetta, selvästi suurempi pudotus on loka-marras kun tiputusta on lokakuusta noin 6 astetta.(Nämä lukemat ilmastokatsauksen kuukausitilastoista poimittuina, joissa on reilun 50 aseman tiedot)

    1. No hei Mies! Kiitos kommentistasi. Koko syksy on toki suurta lämpötilojen laskua kesän jäljiltä, ja saattaakin olla, että suurin pudotus osuu nimenomaan loka-marraskuulle. Videolla olisi tietysti voinut ottaa laajemminkin huomioon koko syksyn keskilämpötilamuutokset, mutta aika on rajallinen. Kiitos kuitenkin lukemista!

  3. varastolämpö tarkoittanee kirjoituksessa jonkin sortin massan hitautta?

    Olisiko mahdollista että tämä viimeisten vuosikymmenien niin sanotun ilmaston muutos eli lämpeneminen olisi myös massan hitautta? Poikkeuksellisen pitkän kylmän kauden 1550 -1850 jälkeen auringon teho on noussut noin vuoden 1670 minimistä maksimiinsa noin vuonna 1958 ja vaikka auringon teho on hiljalleen hieman hiipunut viimeiset 60 vuotta niin massan hitaus ja hiilidioksidivälly ilmakehässä on tehnyt sen että ilmaston lämpeneminen on jatkunut aina 2010 luvun alkuun asti.

    Voipi olla että kunnon HF kelejä saadaan odotella 2100 luvulle jos Zharkovin kaksidynamomalli pitää kutinsa.

    1. Voi olla että Zharkovan malli ei ennusta tulevaisuutta hyvin, koska se ei toista menneisyyttäkään auringosta kunnolla :
      https://arxiv.org/pdf/1512.05516.pdf

    2. Ilmaston lämpenemisellä ei ole auringon tehojen luontaisten vaihteluiden kanssa mitään tekemistä. Ilmaston lämpeneminen johtuu vain meidän ihmisten hiilidioksiditupruttelusta ja ilmakehän saastuttamisesta.

    3. Joo siis tottakai Auringon tehovaihtelut ja muutokset sen säteilyspektrissä näkyvät vuosikymmenien viiveellä täydessä laajudessaan – jos kohta UV:n vaihtelut näkyvät muutaman viikon päästä. Tästä hyvänä esimerkkinä tuo viikon pituinen korkeapaine, jolloin päästiin hetkellisesti jetin lämpimämmälle puolelle. Se oli seurausta aktiivisuuspiikistä muutama viikko takaperin.

      1. Auringon pienillä aktiivisuusvaihteluilla ei ole edelleenkään mitään mainittavaa vaikutusta säähän eikä varsinkaan ilmastoon. Ihmiskunnan hiilidioksiditupruttelu vaikuttaa ilmastoon paljon enemmän, lämmittävästi.

        1. Tuota mieltä asiasta on vain 0,5% ilmastotiedemiehistä, että pääsyy muutoksiin olisi CO2 ja muut kasvihuonekaasut. On paljon muitakin tiedemiehiä 99,5% joilla on muunlainen malli asioista, joissa CO2 ei ole dominoiva :
          se että CO2 dominoisi muutosta, löytyy 65 tutkimusta konsensuksesta:
          https://skepticalscience.com/tcp.php?t=search&s=a&a=&c=&e=1&yf=1991&yt=2011

          Kun esim. no position tutkimuksia on yli 8000:
          https://skepticalscience.com/tcp.php?t=search&s=a&a=&c=&e=4&yf=1991&yt=2011

          1. Missään näkemässäni tieteellisessä tutkimuksessa mistä tahansa aiheesta ainakaan viimeisen sadan vuoden ajalta ei ole väitetty Maan olevan pallo. Tästä johtuen Peikon logiikalla ilmeisesti 100% tiedemiehistä on sitä mieltä, että Maa on litteä.

            Vastaava tilanne on ollut jo kauan myös ihmisen aiheuttaman ilmastonlämpenemisen suhteen. Sitä pidetään tiedepiireissä niin itsestään selvänä asiana, että sitä ei tarvitse toistella jokaikisessä tutkimuksessa.

          2. Linkkaa minulle tälläinen tuktimus, missä 97% ilmastotiedemiehistä väittää CO2:n dominoivan ilmastonmuutosta. Olen itse myös vuosia lukenut tutkimuksia ja näitä konsensustutkimuksiakin useita. Yleinen mielipide on 97% konsensus on siitä että CO2 lämmittää ilmastoa. Mutta siitä ei ole 97% konsensusta, että se ainakaan vielä dominoisi muutoksia.

          3. Juuri julkaistiin vertaisarvioitu uusi tutkimus 97,4% konsensuksesta :
            https://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2013/02/13/peer-reviewed-survey-finds-majority-of-scientists-skeptical-of-global-warming-crisis/#5f1b6af94c7c

            Ilmastonmuutoksen tutkijoiden keskuudessa vallitsee 97 %:n yksimielisyys ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta:

            Kerrotaanpa tässä joutessaan mistä tuo saatu ”97% tutkijoista on tullut”, se tehtiin näin:

            10257 American Geophysical Union:in jäsenelle lähetettiin kaksi kysymystä sisältävä kysely vuonna 2009:

            1. Kysymys: Uskotteko että lämpötilat ovat merkittävästi nousseet tai laskeneet, sitten 1800 -luvun, vai suhteellisen samoina?

            Jatkoon pääsi jos sanoi uskovansa merkittävään muutokseen. 7000 tiedemiestä reputti ja vastasi että ei merkittävää muutosta.

            2. Kysymys: Onko mielestänne ihmisellä merkittävä osuus muutoksessa?

            3000 jäljelle jääneestä 82% oli tätä mieltä, mutta missään ei oltu määritelty mikä on ”merkittävää”.

            Mutta nyt alkaakin se hauska vaihe. Nyt jäljellä oli 2460 vastaajaa. Ellei näistä vastaajista, vastaaja ollut julkaissut yli puolta tutkimuksistaan ilmastotieteestä, hänet nakattiin ulos.

            10257:stä vastaajasta jäi jäljelle 77. Siis 77. Näistä tietenkin lähes kaikki olivat henkilöitä jotka ovat tehneet tutkimusta IPCC:n tai kansallisen tahon tilaamana IPCC:lle, koska kukaan muu ei ilmastotutkimusta ole aiemmin eikä tuolloinkaan rahoittanut.

            Näistä 77 tiedemiehestä kaksi ei tukenut näkemystä, joten tulokseksi julkaistiin 97,4%

            Eli kuulemanne väite että ”97% tiedemiehistä” on sitä tai tätä mieltä, perustuu siten 75 tiedemieheen, jotka olivat tehneet suoraan tai välillisesti tutkimusta IPCC:lle.

            Siis tämä huima konsensus oli 75 henkilöä, 10180 mielipidettä jätettiin huomioimatta.

          4. ”Juuri julkaistiin” … 2013 …

            Justiinsa joo. Tuon jälkeen on julkaistu uudempikin IPCC:n raportti ja paljon muitakin tutkimuksia, joiden mukaan tiedeyhteisön konsensus ihmisen toiminnasta ilmaston lämpenemisen aiheuttajana on jo hyvin lähellä 100%.

        2. ”Ihmiskunnan hiilidioksiditupruttelu vaikuttaa ilmastoon paljon enemmän, lämmittävästi.”

          Onneksi lämmittävästi, kun lämmitysenergia erilaisine maksuineen ja veroineen on tehty niin kalliiksi Suomessa, että köyhempiä ihan hirvittää, jotta pystyykö pitämään asuntonsa lämpimänä edessä olevan pitkän talven yli ensi kesään asti.
          On sentään jotain hyötyä ns. kasvihuoneilmiöstä. :)

  4. Fluxit palanneet alle sadan, joten hyvät mahdollisuudet aikaiseen talventuloon:

    http://www.solen.info/solar/

    Lokakuun lopulla päästäneen jo pakkasten makuun etelämpänäkin.

    1. Juu lyhyeksi jäi tuo syyskuun piikki. Laskevilla sykleillä on pienellä jääkaudella esiintynyt myös voimakasta lyhyttä aktiivisuutta :
      https://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/lostcycle4a.gif?itok=HIlwEoOt

  5. Opin jotain uutta, en tiennyt että meri pysyy lämpimänä vaikka lämpötilat kylmenee syksynä. Kiitos.

    1. Merien massan hitaus on paljon isompi kuin ilmakehän.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.