Sibelius ja sää

Tänään juhlitaan Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivää. Tämä on poikkeuksellinen mahdollisuus yhdistää kaksi ammattiani (matkan varrella taskuun ovat ajautuneet maisterin paperit sekä HY:ltä meteorologian opinnoista että Taideyliopiston Sibelius-Akatemialta), siksi juhlapäivän kunniaksi esittelen muutamia Sibeliuksen sääaiheisia sävellyksiä. Jätän tekstit lyhyiksi, musiikki puhukoon puolestaan.

Musiikki Shakespearen näytelmään ”Myrsky” op. 109

Teos ei ole pelkästään luonnonilmiöitä kuvaava, vaan pohjana on Shakespearen näytelmä, jossa yksi merkittävistä hahmoista on tuulenhenki Ariel. Alkuperäisestä näytelmämusiikista koostetut orkesterisarjat I ja II sisältävät kolme selvästi sääaiheista osaa:

Sarja I / 8a Välisoitto

Näytelmässä osa on esitetty nimellä ”Sateenkaari” ja se soi, kun sateenkaari valaisee juhlia sateenkaaren jumalattaren Iriksen kunniaksi.

 

Sarja I / 9 Hirmumyrsky

Näytelmässä tämä musiikki kuullaan, kun Prosperon nostattama hirmumyrsky upottaa laivan.

 

Sarja II / 1 Tuulten kuoro

Musiikki soi, kun Ariel kertoo, miten hän upotti laivan; musiikki kuvaa lempeitä tuulia myrskyn jälkeen.

Lisää tietoa Myrsky-näytelmämusiikista löytyy täältä.

 

Pianoteos ”Sanfter Westwind” Op. 74 No.2

Teoksen nimi kertoo tarvittavan: Pehmeä länsituuli.

 

Öinen ratsastus ja auringonnousu op. 55

Yksi omista Sibelius-suosikeistani, joka tuo kylmät väreet ja nostaa ihon kananlihalle joka kerta, vaikka kuuntelukertoja on takana jo kymmeniä, ehkä jopa kolminumeroinen määrä. Kapellimestari Jussi Jalas on tiivistänyt Sibeliuksen kertoneen teoksen taustasta seuraavaa: ”Öinen ratsastus ja auringonnousu. Ratsain Suojärveltä Värtsilään kuutamossa halki öisen korven.” Lisää tietoja teoksesta ja pohdintaa sen inspiraatiosta löytyy täältä.

 

Koko elämäuransa ajan Sibelius sai musiikkinsa valtavasti inspiraatiota luonnosta, varmasti myös säästä, vaikka sääilmiöiden mukaan nimettyjä teoksia ei valtavasti hänen tuotannossaan olisikaan. Kannattaa kuunnella ja tutustua riippumatta siitä, onko Sibeliuksen musiikki, tai yleensä klassinen musiikki, tuttua tai kiinnostavaa ennestään; musiikki tuo aina uusia tunteita ja ajatuksia, jotka ovat kokemisen ja löytämisen arvoisia, olivat ne minkälaisia tahansa.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Huomioita säästä. Pysyvä linkki.

8 vastausta kirjoitukseen

 1. Maurice sanoo:

  Onkos Ondine-yhtiöltä hankittu lupa teoksen julkiseen esittämiseen?

  • Joanna Rinne sanoo:

   Jep, kyseessä on Ondinen oma YouTube-tili, jolla hankkivat näkyvyyttä tuotteilleen. Lupa kysytty sekä HKO:n toimistolta että Ondinelta.

   • Asiantuntija sanoo:

    Ei kai YouTuben videon upottamiseen tarvitse kysyä lupaa. Videon julkaisija kai päättää, antaako hän edelleen upottaa videon – ja jos hän ei halua antaa tätä lupaa, upotustoiminto voidaan poistaa ja videosta voidaan tehdä yksityinen.

    Tuohan oli sinänsä ihmeellinen musiikinjulkaisija, että poisti kerta iskulla kaikki videonsa YouTubesta. Tuollainen massapoistaminen on outoa ja aiheuttaa harmia heille, jotka ovat upottaneet videon sivulleen.

 2. Tuuli tuo, tuuli vie sanoo:

  Joo, nythän on Pariisin ilmastokokous. Ja suomalaiset haluavat kylmempää säätä Suomeen. On ihmisten ylimielistä asennetta, että tässä nyt vain noin Pariisissa päätetään maailman ilmastosta.

  • Ettei meitä myrskyt veisi sanoo:

   Ihmisten ylimielisyyttä on se, että ihmiskunnan toimesta maapallon ilmasto on muuttumassa. Siksi kaikkien maiden päättäjien oli kokoonnuttava Pariisiin korjaamaan tilannetta. Ihan sama missä kokoontuvat päättämään, kunhan saavat jotain konkreettista ja tehokasta aikaan ilmiön pysäyttämiseksi. Muuten meidät ”myrsky” vie.

 3. Henkkari sanoo:

  Sivistynyt meteorologi meillä. Arvostan kovasti!

 4. KooPee sanoo:

  Meteorologi näköjään poistaa kommentteja. Tätäkään en olisi uskonut.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.