Itsenäisyyspäivän sää

Itsenäisyyspäivää juhlistetaan huomenna ympäri maan. Minkälaisessa säässä juhlapäivää vietetään?

Sään näkökulmasta Suomi on jakaantunut itsenäisyyspäivänä kahteen vyöhykkeeseen: Vaasa-Pohjois-Karjala -linjan eteläpuolella sää on lämmin, jopa myrskyisä ja enimmäkseen sateinen, linjan pohjoispuolella poutainen, mutta pilvisyydeltään vaihteleva.

Etelässä sadetta, tuulta ja lämpöä

Vaasa-Pohjois-Karjala -linjan eteläpuolella päivä on pilvinen ja vesisateita tulee kaikkialla ainakin ajoittain. Sateiden lisäksi on syytä huomioida myös voimakas lounaistuuli: tuuli on voimakkaimmillaan Suomenlahdella sekä etelärannikolla iltapäivällä, jolloin myrskyraja ylittyy yleisesti. Iltapäivällä puuskissa tuulennopeus voi Suomenlahdella lähennellä jopa lukemaa 30 m/s! Lämpötila on vuodenaikaan nähden korkealla: etelärannikon lähellä 8…10 asteessa, maan keskivaiheilla on 4…8 astetta ja Pohjois-Karjalan tuntumassa 1…4 astetta.

(*Itsenäisyyspäivää edeltävän yön päivitys tekstiin – Suomen mittaushistorian joulukuun lämpöennätys rikottiin jo myöhään edellisen päivän iltana, itsenäisyyspäivänä uusi ennätys saattaa hyvinkin ylittyä uudelleen)

Pohjoisessa poutaisempaa

Vaasa-Pohjois-Karjala -linjan pohjoispuolella päivä on pääosin poutainen, tosin Oulun seudulla ja Oulun itäpuolella tulee paikoin lumikuuroja. Aurinko näyttäytyy paikoin, suurin mahdollisuus aurinkoiseen säähän on Etelä- ja Keski-Lapissa, iltaa kohden myös Oulun eteläpuolisella Pohjois-Pohjanmaalla. Päivälämpötila on Pohjois-Pohjanmaalla nollan molemmin puolin, Pääosassa Lappia on muutama pakkasaste, Meri-Lapissa lämpötila pysyttelee nollan vaiheilla.

Onnea 98-vuotiaalle Suomelle! (Kuva: Seppo Vuolteenaho / Flickr)

Onnea 98-vuotiaalle Suomelle! (Kuva: Seppo Vuolteenaho / Flickr)

Itsenäisyyspäivän sää on etelässä dramaattinen – tarjolla on myrskyä, sadetta ja  ennätyksellisen lämmintä säätä. Toisaalta pohjoisempana päästään nauttimaan poutasäästä, paikoin myös auringosta. Toivotan Forecan puolesta onnellista, rauhallista, arvokasta ja juhlallista itsenäisyyspäivää kaikille sekä onnea 98-vuotiaalle Suomelle! Sään kanssa ja siitä huolimatta.

 

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Huomioita säästä. Pysyvä linkki.

3 vastausta kirjoitukseen

 1. Juho sanoo:

  Kippis ja skål! Joulukuiden lämpöennätys rikottiin juuri Maarianhaminan lentoasemalla; 11,0 astetta. Entinen ennätys oli vuodelta 2006 Salossa mitattu 10,8 astetta
  Keski-Ruotsissa on erityisen lämmintä ilmaa, joka itään päin siirtyessään viistänee Suomen etelärannikkoa.

  • Joanna Rinne sanoo:

   Kiitos huomiosta, näin näköjään tosiaan kävi! Kippis ja skål, mahdollista huomista ennätyksen uutta rikkoutumista odotellessa.

 2. Tapio Rautiainen sanoo:

  Viime yönä on Tampereen seudulla ukkostanut. Loppuviikolla olen maininnut useassa yhteydessä mm. sääfoorumilla mahdollisista ukkosista itsenäisyyspäivän tienoilla joten arvioni oli täysin oikea. Itsenäisyyspäivänä on esiintynyt ukkosta vuosina 1961 ja 1972. 1961 itsenäisyyspäivänä ukkostii Etelä-Suomessa mm. Helsingissä ja 1972 ensin Jyväskylän seudulla ja myöhemmin alkuillasta Kuopiossa.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.