Kesä etenee maltilla, mutta viitteitä on jopa helteisestä juhannuksesta

Julkaistu
Pilviä ja sateita, mutta kesää kumminkin! Kuva:David Lally/Geograph

Tänä vuonna kesä näyttää tulevan maltillisella tavalla ja pohjustaen itseään hyvin. Pitää olla varovainen, sen olen oppinut, kun selittää säätä arvovaraisin sanakääntein, paitsi jos tuo selvästi ilmi, että on kyse omista preferensseistä tai tietystä muusta näkökulmasta. Sää kun merkitsee ilmiselvästi eri ihmisille erilaisia asioita. Mutta hyvä, minulla on kesää koskeva ihanne. Tämän voisi pukea vaikka sanoiksi vihreä ja satoisa. En ole hyötykasviviljelijä, ellei pientä määrää mäntyjä lasketa, mutta tuo satoisuus viittaa hyvään vuodentuloon, mikä näkyy väistämättä myös luonnon vehreytenä läpi kesän. En siis pidä siitä, että liika aurinko ja kuivuus ottavat ylivallan ja kellastavat kaiken.

Viime kesänä esim. Saimaalla vedenpinta retkotti puoli metriä tavanomaista alempana. Luonto lähti korjaamaan tilannetta viimeistään kevättalvesta alkaen, ja äskeinen kevät oli sateinen. Toukokuu merkitsee aina tärkeää lähtökohtaa itse kesälle (keväthallat esimerkiksi voivat tehdä suuriakin tuhoja). Nyt se oli lämpimähkö ja vähän tavallista sateisempi. Kolea matalapaine iski osassa maata tämän kesäkuun alussa, minkä jälkeen lämpötilat ovat kohonneet varovasti: vasta eilen perjantaina etelässä päästiin selvästi parinkymmenen asteen päivälämpötiloihin.

Tästä päivästä alkaen ilmamassassa ei lämpimyyden puolesta ole enää mitään vikaa, mutta useimpina päivinä runsas pilvisyys sekä sateet laskevat päivälämpötiloja siitä, mitä olisi auringon paistaessa. Tämä enteilee mitä parasta vuodentuloa: agraarisena entisaikana sanottiin, että se, mikä sataa ennen juhannusta, sataa suoraan laariin.

Katsoin juuri sekä eurooppalaista että amerikkalaista keskipitkän aikavälin ennustetta, joista tosin vain jälkimmäistä lasketaan jo juhannuksen yli ja eurooppalaista vain juhannusviikon alkuun. Viitteet säätyypin kehittymisestä miellyttivät. Selvä muutos kohti aurinkoisempaa ja aiempaa ämpimämpää suursäätilaa näyttäisi tapahtuvan vasta juhannusviikon alussa. Siihen asti ilmakehämallit siis sanovat likipitäen samaa edellisessä kappaleessa jo kerrottua. Ja jos sitten uskalletaan ajatella, että amerikkalainen malli osaisi kertoa Suomen juhannussäästä edes vähän sinne päin, olisi tuoksi keskikesän juhlaksi tulossa aurinkoista ja lämmintä säätä. Itse asiassa maan etelä- ja keskiosassa olisi jopa hellettä.

 

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/2927891

 

Yksi ajatus artikkelista “Kesä etenee maltilla, mutta viitteitä on jopa helteisestä juhannuksesta”

  1. Kun toukokuun lopussa kerrottiin pitkän aikavälin ennusteita, niin alkukesästä kerrottiin tulevan kuiva ja lämmin. Todennäköisesti se pitää paikkansa – kesä vain alkaa vasta juhannuksen jälkeen ja kuinka kauan tämä alkukesä sitten kestää, niin sitä on jo mahdoton ennustaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.