Jo joutui armas aika – sade kaitsee kesälaitumille kirmaisua

Julkaistu
Gaudeamus igitur ja sateen ropina. Onnea koulunsa päättäville. Ja muut sitten kelvosti kesälaitumilla! Kuva: 234473/56157441/Photozou

Sää meni hieman viimeksi arvioimaani viileämmäksi. Erityisesti varmaan siksi, että etenkin viime päivät ovat olleet suorastaan pilvisiä, mitä nyt välillä on aurinkokin kurkistellut. Heti kun aloin kirjoittaa tätä, alkoi sataa. On kesäkuun ensimmäinen päivä. Suomeen tunkee etelästä päin matalapaine, joka sateistaa viikonlopun. Jos siitä haluaa hyvää etsiä – onhan kyseessä koulujen päättäjäis- ja lakkiaisviikonloppu – niin ainakin halloista päästään sadepilvien tultua. Eikä tämä sään sateistuminen Suomessa suinkaan tarkoita, että joka paikassa koko ajan sataisi. Mutta jos haluaa minimoida sateen haitat omassa toiminnassa, kannattaa olla selvillä, missä sateet kulloinkin ovat ja mihin liikkuvat. Toki vaikkapa  MTV3:n meteorologiesitysten sääkartoista on jo suurta hyötyä, mutta näitä esityksiä tulee sieltä TV:stä aika harvoin ottaen huomioon, miten monimuotoista sateiden elämä nopeinekin muutoksineen on.

Mainostan ja suosittelen siis sadetutkia, joiden näyttöjä voi katsoa ja tutkailla jopa aivan ilmaiseksi ajanmukaisesti varustetuilla median sääsivuilla ja viimeistään vaikka Forecan nettisivuilla. Joissakin näissä, vähän toisistaan poikkeavia tuoteita kun ovat,  kannattaa huomata, mihin asti sadepilvien liike on havaittua eli todella tutkaverkoston avulla mitattua ja mistä asti tätä kuvasarjaa on täydennetty numeerisesta ilmakehämallista saadulla ennusteella satavien pilvien liikeelle. Tästä pääset Forecan sivuilla olevaan sadetutkaan: http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/map/radext?zoom=sfi2  .

Sunnuntaina sateet ovat etelässä enää kuuroja, joskin nekin osaavat kastella. Aurinkoisempaa alkaa olla jo ainakin etelärannikolla. Toisaalta myös suuressa osassa Lappia voi olla osaksi aurinkoista, kas kun jatkuvimmat sateet jättäytyvät maan keskivaiheille. Sateessa päivälämpötilat jäävät etenkin lauantaina etelässäkin 10 asteen tuntumaan, iltapuolella etelärannikolla pästäneen vähän yli 10, ehkä 13 asteeseen. Sunnuntaina päivälämpötila on enimmäkseen 10…15 astetta, oltiin sitten missä päin maata tahansa.

Vielä alkuviikolla maan keskiosassa tulee yhä paikallisempia sateita, mutta muuten sää alkaa paitsi aurinkoiostua, pikku hiljaa myös lämmetä. Keskiviikkona etelästä saapuu paikoin runsaita sateita, joita pohjoisessa tulee vielä torstainakin. Sitten, ken elää, se näkee: ensi viikonloppuna vahvistuu orkeapaine ja sää lämpenee – varsinkin lauantaina ja sunnuntaina yli 20-asteiseksi. Kuinka paljon yli, jää nähtäväksi. Toivon, että tämä laskelma toteutuu, vaikka kyllä kesänlämpöisellä säällä olisi käyttöä jo aikaisemminkin…

 

Kuvan linkki: http://photozou.jp/photo/show/234473/56157441