Säätä lentäjille jo yli kymmenen vuotta

Julkaistu
Ossi Korhonen, Finavian päämeteorologi ja "lentojätkä" välitankkauksella matkalla Inarista Porvooseen joskus keväällä. Kuva: "lentojätkän" kaveri

Joskus on kiva pysähtyä ja  katsoa hiukan taaksepäin: mitä onkaan saatu aikaan. Forecan ja Finavian (entinen Ilmailulaitos) yhteistyö on jatkunut jo yli 11 vuotta.

Vuonna 2000 Foreca avasi lentosääpalvelun harrastajalentäjien käyttöön. Nettisääpalvelu oli Euroopan ensimmäisiä. Vain Yhdysvalloissa löytyi jo silloin lentosäät netistä. Ennen nettipalvelua lentäjät olivat joko soittaneet lennonneuvontaan lentokentille tai seuranneet lentosääennusteita teksti-tv:stä. Teksti-tv:n lentosääpalvelu oli silloin hyvin edistyksellinen.

Lentäjien nettisääpalvelu oli alusta alkaen käytettävissä myös mobiilisti esimerkiksi silloisilla PDA-laitteilla ja nykyisin tietenkin kännykällä. Tämä mobiilius on helpottanut etenkin korpikentille laskeutuvien ja lähtevien lentäjien lentosuunnitelman tekoa.

Sääpalvelussa on lentäjien käyttämiä erikoissäätietoja: tuulia eri korkeuksille, havaintoja ja ennusteita eri muotoisina. Ajan mittaan palvelua on modernisoitu ja säätuotteita lisätty.  Uusimpana asiana palveluun on lisätty linkki Lontoon VAAC-keskuksen  (Volcanic Ash Advisory Center) tuhkasääennusteisiin.

Finavian lentosääpalvelu on suljettu palvelu ja tarkoitettu vain lentäjille. Käyttäjätunnukset  palveluun saa rekisteröityessään. Rekisteröitymiseen tarvitaan lentolupakirja.

2 vastausta artikkeliin “Säätä lentäjille jo yli kymmenen vuotta”

  1. Sen verran on maailma kymmenessä vuodessa muuttunut, että nykyisin Finavian lentosääpalveluun pääsee ilman lentolupakirjaakin, jos on Suomen Ilmailuliiton jäsen.

  2. vaegSX , [url=http://yjffgeowbmit.com/]yjffgeowbmit[/url], [link=http://bhkrqlmimrps.com/]bhkrqlmimrps[/link], http://mepabppmkfvq.com/

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.