Miksi tähdet tuikkivat?

Julkaistu
Kuva: Michael McDonough www.flickr.com

Kävitkö ihailemassa tähtiä viimeviikkoisten ohjeiden mukaan? Huomasitko että tähdet tuikkivat? Mietitkö miksi?

 

Tähdet ovat käsittämättömän kaukana. Lähimpään tähteen on 4,3 valovuoden matka. Valolta kestää siis 4,3 vuotta kulkea tähdestä meille. Valo kulkee pitkän matkan tyhjässä avaruudessa muitta mutkitta. Vasta ilmakehän aiheuttamat häiriöt tekevät tempun.

Ilmakehässä on erilaisia ilmakerroksia ja virtauksia, jotka saavat tähdestä tulevan ohuen valonsäteen heilumaan. Saapuessaan silmään tähden valo ei ole yksi säde vaan sädekimppu, ja sen takia se näyttää tuikkivan. Tuikkiminen on sitä voimakkaampaa mitä rauhattomampi ilmakehä on. Tuikkimiseen vaikuttaa myös tähden sijainti taivaalla. Mitä matalammalla horisontissa tähti on, sitä pidemmän matkan valo kulkee ilmakehässä, ja sitä herkemmin se tuikkii.

Lähde: Manner ja Mäkelä, 2007: Tähtitaivas paljain silmin. Ursa.

5 vastausta artikkeliin “Miksi tähdet tuikkivat?”

    1. tvn9QD , [url=http://ptzxkncyowqh.com/]ptzxkncyowqh[/url], [link=http://yzjukvnhkcmb.com/]yzjukvnhkcmb[/link], http://cptbutcgksjt.com/

  1. >Mikseivät planeetat tuiki?

    Tähdet ovat niin kaukana, että ne näkyvät meille aina pelkkinä valopisteinä, vaikka kaukoputkella zoomaisi näkymää kuinka monisatakertaiseksi. Planeetat sen sijaan eivät ole pistemäisiä, vaan alkavat pienelläkin suurennuksella näyttää kiekoilta. Siksi planeettojen valonsäde on maasta katsottuna leveämpi, eikä ilmakehän vaikutus näy niissä niin selvästi tuikkimisena. Eli itse asiassa planeetatkin tuikkivat, mutta paljon vähemmän kuin tähdet.

    PS. Kiitokset, Miina! Näitä kirjoituksia on kiva lukea :)

  2. Kyllä planeetatkin tuikkivat, etenkin kun ovat alle 10 asteen korkeudella horisontista. Eivät ehkä yhtä selvästi kuin tähdet, mutta huomattavasti kuitenkin. Tämä tuikkiminen estää/vaikeuttaa kaukoputkella havainnointia, koska planeetasta ei näy yksityiskohtia niin selvästi kun se ”tuikkii” eli ilma lepattaa. Joskus tämä lepatus hävittääkin kaiken planeetasta, jopa muodon esim. Merkuriuksesta kun se on sirppinä.
    Tähti-harrastelijoiden kuuleekin usein puhuvan ”seeingistä”, joka tarkoittaa juurikin tätä tuikkimista. Kun ilma lepattaa pahasti eli tähdet tuikkivat ja kaukoputken kuva aaltoilee hävittäen yksityiskohdat, puhutaan huonosta seeingistä. Suurten, yli 300x suurennosten käytön estääkin useimmiten seeing. Vaikka kaukoputken erotuskysy antaisikin periksi käyttää todella suuria suurennoksia, ei suuremmasta kuvasta näe enempää yksityiskohtia, vaan se puuroutuu juurikin seeingin eli tuikkimisen, toisinsanoen ”lepatuksen” takia.

    Ja Miinalle kiitokset kivasta jutusta! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.