Maatalous hyötyy sääpalvelusta

Julkaistu
Myös karjan onni voi olla sääpalvelun haaste. Kuva: Graham Horn, Iso-Britannia.

Sääpalvelun hyöty on suurimmillaan silloin, kun sitä käytetään säännöllisesti, riittävän tiheästi ja asiantuntevasti omaan taloudelliseen toimintaan soveltaen. Foreca mielihyvin konsultoi säähän ja sääpalveluun liittyvissä kysymyksissä. Sääpalvelun vakiokäyttäjistä vanhimpia on maatalous. Heinäpoudat olivat tärkeitä jo ennen, eivätkä nykyaikaisen maatalouden haasteet ole ainakaan vähentyneet.

Mielummin olisi kysyttävä, onko sääpalvelun kaikki mahdollisuudet vielä likimainkaan hyödynnetty. Esimerkiksi lannoitteiden tai kasvinsuojeluaineiden optimaalinen käyttö suhteessa paitsi maaperään, myös maaperän kosteuteen ja lämpötilaan voi vähentää näiden aineiden kokonaistarvetta ja säästää tällä tavoin niin luontoa kuin suuria summia rahaakin. Tällä saralla riittää varmasti vielä työtä tutkimusta. Foreca on valmis yhteistyöhön myös säämallien kehittäjänä.

Toimitamme säätietoja mm. Yara International -yhtiölle tärkkelysperunan viljelydataa analysoivan ohjelman yhdeksi inputiksi. Tätä ohjelmaa ajetaan Saksassa, mutta myös Suomea varten.

Tunnetuin maatalouden tarpeisiin tuottamamme päivittäissääpalvelu Suomessa on Farmitin viljelijöille tarjoama palvelu. Monet maatilat, etenkin sesonkiaikojen tiukoissa valintatilanteissa, tukeutuvat lisäksi päivystävän meteorologimme apuun päätöksiä tehdessään. Päivystävältä meteorologilta saa henkilökohtaista sääpalvelua puhelinnumerosta 0600 411 411 (2,95 €/min + pvm, palveluaika 1.5.-30.9. päivittäin klo 7-21, loka-huhtikuussa vuorokauden ympäri. Soittaa voi vain Suomesta).