Pääsiäisen ennuste: T-paidallakin tarkenee

Julkaistu
kuva: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net

Aika luoda viime hetken sääkatsaus tulevaan pääsiäisviikonloppuun 22.-25.4.2011:

Maan eteläpuoliskolla tulee pitkäperjantain aamupäivällä vielä sadekuuroja, mutta kun ne päivällä väistyvät, pysyy sää todennäköisesti poutaisena maanantaihin asti. Aiemmassa ennusteessa mainitsemiani Länsi-Suomen maanantain sadekuuroja ei eurooppalaisten laskelmissa enää näy – sen sijaan niitä näyttää nyt yhdysvaltalaisten malli. Kallistuisin kuitenkin luottamaan eurooppalaiseen laskelmaan.

Aivan selkeää sää ei etelässä ole, vaikka sään kuva on aurinkoinen – ohimenevää pilvilauttaa esiintyy läpi viikonlopun.

Ja ne lämpötilat! Päivän ylin lämpötila kohoaa päivä päivältä. Perjantaina ollaan 10-15 asteessa, lauantaista alkaen ollaan 12-18 asteen välillä. Jossain länsilounaisessa sisämaassa saavutettaneen pääsiäispäivänä jopa kesäiseltä kuulostava 20 astetta. Meren äärellä tuuli kääntyy päivisin puhaltamaan kylmän meren kantilta, joten lämpötilat ovat alhaisempia. Yöpakkasia esiintyy maan keski- ja itäosassa.

Maan pohjoisosassa lämpötila pysyy perjantaina ja lauantaina selvästi alle 10 asteessa, mutta sunnuntaista eteenpäin lämpötila on jo 10 asteen vaiheilla. Öisin lämpötila käy yleisesti pakkasella. Sää on muun maan tapaan pääasiassa aurinkoista, mutta sadekuurojen riskiä on läpi pääsiäisen Pohjois- ja Itä-Lapissa.

Vielä ennusteen luotettavuudesta

Meteorologin riemastukseksi ennuste on pysynyt lähes ennallaan jo viime sunnuntaista lähtien. Tällainen vakaa tilanne tietokonelaskelmissa merkitsee luotettavaa ennustetta. Myös ns. parviennusteen hajonta on hyvin pieni seuraavan 5-6 vuorokauden ajalla, mikä niin ikään viittaa luotettavaan ennusteeseen. (Parviennusteista voisin kirjoitella joskus paremmalla ajalla tarkemmin.)

Ennusteen suurimmat epävarmuustekijät liittyvät pilvilauttojen sijaintiin ja liikehdintään. Täällä korkeapaineen reunamilla niitä kuitenkin ajoittain esiintyy. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, minkä mökin terassilla otetaan aurinkoa t-paidassa ja minkä pihalla haravoidaan lehtiä ”vain” 12 asteen lämpötilassa.

Hyvää pääsiäistä kaikille lukijoille! Täällä blogissa pääsiäisennuste ei enää päivity, mutta Forecan etusivulta voi tuoreimman ennusteen käydä katsomassa niin juhlapyhinä kuinarkenakin. Heti pääsiäisen jälkeen voidaankin ruveta jännittämään, missä säässä piknikliinat levitellään vappuna – sitä on luvannut kertoa Miina.